XAMPP ile kendi sitenizi kendiniz hostlayın!

Merhabalar, bu yazıda kendi Windows kurulu bilgisayarınızda, kendi evinizde, kendi sitenizi nasıl barındırabileceğinizi anlatacağım. Bunun için birkaç mevcut yöntem bulunmakta, fakat bu yazıda sadece Windows için en kolay yol olan XAMPP ile site hostlamayı anlatmaya çalışacağım.

XAMPP’ı indirin

Öncelikle bu linkten XAMPP yazılımını indirerek başlayalım. Burada, işletim sisteminize uygun sürümü seçip indirin.

Windows için XAMPP versiyonları

Adımları takip ederek XAMPP’ı yükleyin. Herhangi bir değişiklik yapmaz iseniz program C:\ sürücüsüne yüklenecektir.

XAMPP Setup Ekranı

XAMPP sorunsuz bir şekilde yüklendiyse, programı çalıştırın.

XAMPP arayüzü

Şu anki amacımıza hizmet edecek olan iki servis: Apache ve Mysql’dir. Apache servisini başlatıp, tarayıcınıza localhost yazarsanız aşağıdaki XAMPP karşılama ekranını göreceksiniz. Arayüzdeki Apache servisini durdurduğunuzda, muhtemelen sizin de anlayacağınız üzere hosting servisi duracaktır ve bu karşılama ekranı artık görülemeyecektir. Aynı şekilde MySQL servisi de kapatıldığında çalışmayacaktır.

XAMPP localhost karşılama ekranı

Şu andan itibaren, XAMPP’ı kurduğunuz dizinde, htdocs klasörü altına atacağınız index.html sizin anasayfanız olacaktır. Sitenizle ilgili gerekli dosyalarınızı bu dizine kopyalamanız gerekiyor.

phpMyAdmin arayüzüne giriş

Sitenizin dosyalarını htdocs dizinine kopyaladığınıza göre, eğer veritabanı kullanan bir siteye sahipseniz, gerekli veritabanı yönetimi işlemelerini yapacağınız phpMyAdmin arayüzüne giriş yapmanız gerekebilir. Program arayüzünde MySQL servisinin sağındaki Admin butonuna tıklayarak veya tarayıcınıza localhost/phpmyadmin yazarak bu arayüze erişebilirsiniz.

Eğer hazır bir site yazılımı kullanıyorsanız, bunlara örnek olacak bir kurulumu da bir diğer yazımda anlatacağım.

phpMyAdmin arayüzü

Şu ana kadar anlatılanları sorunsuz bir şekilde takip ettiyseniz, host bilgisayarınızın lokal ip adresini yani IPv4 adresini, ağa bağlı herhangi diğer bir cihaza girerseniz, hostladığınız siteyi, veya herhangi bir değişiklik yapmadıysanız XAMPP karşılama ekranını görebilirsiniz.

Şimdi yapmanız gereken sitenizi tüm dünya ile paylaşmak. Bu konuyu da aşağıda linki bulunan makalede anlatmaya çalıştım. Orada görüşmek üzere!