Ubuntu Linux’ta Steam Kurulumu ve Kullanımı

Steam sayesinde Linux’ta oyun oynamak daha kolay, erişilebilir ve yaygın hale geldi. Bu yazıda, Ubuntu’ya Steam’in nasıl kurulacağını ve en meşhur oyunların Ubuntu’da nasıl yüklenip oynanacağını göreceğiz. Ama önce, henüz öğrenenler için Steam’in ne olduğundan bahsedelim.

Steam nedir?
Steam, video oyunları için bir dijital dağıtım platformudur. Amazon Kindle, e-Kitaplar, müzik için iTunes gibi dijital bir dağıtım platformu olduğu gibi Steam de oyunlar içindir. Platformunda sosyal ağ üzerinden oyun satın alma ve yükleme, çok oyunculu oyun oynama ve diğer oyunlarla iletişim kurma seçeneği sunar. Oyunlar DRM ile korunmaktadır.

Yani, bir oyun satın alırsanız / indirirseniz, Steam hesabınızı kullanarak çeşitli cihazlara ve platformlara yükleyebilirsiniz.

Ubuntu’ya Steam yüklemek

Bu yazıyı yazarken Ubuntu 18.04 kullanıyorum, ancak talimatlar diğer Ubuntu sürümleri ve diğer Ubuntu tabanlı distrolar için de geçerli olacaktır.

İlk seçenek olarak Steam’ı bu linkten indirebilirsiniz. Göstereceğim diğer yöntemler de bundan daha zor olmayacaktır.

Steam yükleyicisi Ubuntu Yazılım Merkezi’nde bulunmaktadır. Sadece yazılım merkezinde Steam’i arayabilir ve yükleyebilirsiniz.

Alternatif olarak, Terminal’de aşağıdaki komutu girerek Steam’ı yükleyebilirsiniz.

sudo apt install steam-installer

Steam’ı çalıştırdığınızda gerçekten kurulmadığını göreceksiniz. Yüklenen aslında sadece paket yükleyicisidir. İlk kez çalıştırdığınızda, gerekli paketleri indirecek ve Steam platformunu kuracaktır.

Yüklendikten sonra uygulama menüsüne gidin ve Steam’i arayın. Başlamak için üzerine tıklayın.

İlk kez çalışırken, bir hesap oluşturmanız veya mevcut bir hesaba giriş yapmanız istenir. Ayrıca şartlar ve koşulları kabul etmenizi isteyecektir. Burada ne yapacağınızı bildiğinizi sanıyorum, ve öyle inanmak istiyorum 😛

Ubuntu Linux’ta oyun oynamak için Steam’i kullanma

Hesabınızı oluşturduktan ve hesabınızla oturum açtıktan sonra, aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız:

Son olarak soldaki oyun listesinin hemen üst kısmındaki penguen ikonuna tıklayarak Linux için native yazılmış oyunları listeleyebilirsiniz. İyi oyunlar.